Τα καλύτερα κυνηγόσκυλα



Φέρμες: Πόιντερ - Αγγλικό Σέτερ - Γκόρντον Σέτερ - Ιρλανδέζικο Σέτερ - Γερμανικό Πόιντερ (Κούρτσχαρ) - Επανιέλ Μπρετόν
Ιχνηλάτες: Ελληνικός Ιχνηλάτης (Γκέκας) - Κρητικός Ιχνηλάτης - Αγγλικός Ιχνηλάτης (Μπιγλ) - Ιταλικός Ιχνηλάτης (Σεγκούτσιο)

 

Pointer: Το Πόιντερ είναι η αφρόκρεμα των κυνηγετικών σκυλιών. Ένα καλά εκπαιδευμένο Πόιντερ, είναι ένα τέλειο κυνηγόσκυλο. Είναι ένας σκύλος που ζει για το κυνήγι, είναι πανέξυπνος και πολύ όμορφος που έχει δύναμη και κυνηγετικό πάθος και μπορεί να γίνει ιδανικός σύντροφος στο κυνήγι αλλά και στο σπίτι. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του είναι ότι αποφεύγει να μπαίνει στα πυκνά και δε συμπαθεί ιδιαίτερα το κρύο νερό λόγω του κοντού του τριχώματος. Τα παραπάνω αντισταθμίζονται με τις πανέμορφες 'μαρμάρινες' φέρμες που μας χαρίζουν. Τέλος μερικά πόιντερ δείχνουν απροθυμία για απόρτ, μπορούν όμως αν εκπαιδευτούν σωστά να μάθουν να απορτάρουν κανονικά. Σήμερα όπου αυξάνει η ζήτηση ενός «πρακτικού» σκυλιού πού τα κάνει όλα, ίσως το πόιντερ να είναι μια καλή λύση.


English Setter: Το Αγγλικό Σέτερ είναι ένας σκύλος ευγενικής συμπεριφοράς . Το βασικό χαρακτηριστικό του στο κυνήγι και κυρίως κατά την φέρμα είναι ότι θυμίζει αιλουροειδές, αφού ποντάρει έρποντας ή κρατώντας το σώμα του όσο πιο κοντά στο έδαφος μπορεί. Έχει δύναμη και σταθερότητα και γι' αυτό είναι πολύ ενεργητικός στο κυνήγι, αντέχει πολύ στο πυκνό, δεν προβληματίζεται με το νερό και απορτάρει κανονικά. Ο χαρακτήρας του, είναι ένα απ' τα πολλά πλεονεκτήματα της ράτσας, που τον κάνουν ιδανικό σύντροφο στο κυνήγι ενώ στο σπίτι είναι πολύ φιλικός.


Gordon Setter: Είναι ένα πανέμορφο σκυλί και ο συνδυασμός των χρωμάτων του (μαύρο -καφέ) εμένα προσωπικά με μαγεύει. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι δένεται πολύ με το αφεντικό του, αυτό φαίνεται από το ότι το σκυλί κυνηγά για εμάς και όχι για τον εαυτό του (όπως μερικά πόιντερ). Έχει χαρακτήρα ευγενή και απευθύνεται σε κυνηγούς πού θέλουν ένα σκυλί πού κυνηγάει σε μικρή με μέτρια απόσταση και να μπαίνει στα πυκνά. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι επειδή αγαπά το αφεντικό του πολύ, καλό θα είναι να το πάρουμε από μικρό κουτάβι και να το μεγαλώσουμε μόνοι μας έτσι θα είναι ένας πιστός σύντροφος για πάντα -αυτό το προτείνω για όλες τις ράτσες. Κυνηγά πολύ καλά την πέρδικα και την μπεκάτσα άλλα το μαύρο χρώμα του δεν του επιτρέπει να κυνηγά ώρες στον καυτό ήλιο.


Irish Setter: Ένα πολύ όμορφο σκυλί με ένα τρομερό καφέ χρώμα που λάμπει. Είναι λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα σέτερ και κυνηγά εξ ίσου καλά με την απαιτούμενη εκπαίδευση. Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στους Έλληνες κυνηγούς και αυτό γιατί λόγο της ομορφιάς του έχει γίνει από πολλούς σκύλος συντροφιάς χάνοντας πολλές φορές το κυνηγετικό του χάρισμα, βέβαια υπάρχουν πολύ καλά σκυλιά με 'κυνηγετικά αίματα' τα οποία αν εκπαιδευτούν σωστά υπόσχονται πολύ ωραία κυνήγια.


Kurzhaar: Είναι ένας σκύλος που μπορεί να τα κάνει όλα. Το ανάστημα του είναι μεσαίο προς μεγάλο χωρίς αυτό να είναι μειονέκτημα αφού μπορεί και κινείται με μεγάλη χάρη και σταθερότητα. Είναι έξυπνος, εκπαιδεύεται εύκολα και θα αγαπήσει πολύ το αφεντικό του, το σπίτι του και θα γίνει καλός φύλακας. Τα Κούρτσχααρ είναι δυνατά και δεν φοβούνται σχεδόν τίποτε. Στο κυνήγι τα καταφέρνουν πολύ καλά στα πτερωτά, αλλά και στα τριχωτά θηράματα. Δεν έχουν πρόβλημα με το νερό και απορτάρουν ακόμη και από παγωμένο νερό.


Epanιel Bretton: Μικρός σκύλος με κοντή ουρά είναι αρκετά γρήγορος και έχει σταθερή φέρμα που τον κάνουν ιδανικό στο κυνήγι μπεκάτσας. Λόγο μεγέθους ψάχνει εύκολα στο πυκνό και απορτάρει κανονικά. Πολλοί το χαρακτηρίζουν σαν το κυνηγόσκυλο του αύριο. Είναι φιλικός με τους ανθρώπους και τα μικρά παιδιά.


Ελληνικός Ιχνηλάτης: Ο Γκέκας είναι σκύλος με πολλά προσόντα που δεν έχουν εκτιμηθεί από πολλούς. Ένας σκύλος μέσου μεγέθους με χρώμα μαύρο με κανελί. Κατασκευή σώματος κλασική του διώκτη -ιχνηλάτη, με δυνατό σκελετό, χωρίς περιττό βάρος, γεροδεμένος, γρήγορος, με εντυπωσιακή ισχύ για το μπόι του και εκρηκτική απόδοση έργου όταν χρειαστεί. Κορυφαίο πλεονέκτημα του η εξαιρετικά καλή προσαρμογή του στο μεσογειακό τοπίο και κλίμα (από τα παράκτια μέρη έως και τα ορεινά). Έχει κυνηγετικό ένστικτο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και είναι έξυπνο σκυλί με μεγάλη αφοσίωση στο έργο του. Όλα τα παραπάνω το κάνουν πολύ αποδοτικό στο κυνήγι του λαγού όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Ένας έμπειρος σκύλος είναι ικανός να κυνηγήσει τον αγριόχοιρο χωρίς δισταγμούς. Τέλος είναι και πολύ καλός σύντροφος στο κυνήγι.


Κρητικός Ιχνηλάτης: Η αρχαιότερη κυνηγετική φυλή στην Ευρώπη (4000 χρόνια). Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τον κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες γνωστές φυλές ιχνηλατών. Είναι ένας σιωπηλος (κατα την ερευνα του) ιχνηλάτης με λαγονικοειδη κατασκευη που του επιτρεπει να αναπτυσει μεγαλες ταχύτητες και να συλαμβάνει θηράματα ακομή και σε πολύ ανώμαλα εδάφη όπως αυτά της Κρήτης. Εργάζεται πάντα σε συνεργασία με τον κυνηγό χωρίς να χάνει επαφή με αυτόν. Είναι σκυλί μεσαίου μεγέθους και τα χρώματα του ποικιλουν απο ραβδωτό καφέ μαύρο, λευκο, μπεζ, ζαχαρί, ξανθό και μαύρο. Ακομα και σε συνδυασμό αυτών των χρωμάτων ανα δύο. Εντυπωση ακομη κανει η περιτυλισσόμενη ουρά του. Γενικά είναι ένα πολύ εκπαιδεύσιμο υπάκουο και εργατικό σκυλί που εργάζεται εξίσου καλα σε όλα τα εδάφη και συνθήκες.


Beagle: Ο Αγγλικός ιχνηλάτης είναι το παραδοσιακό σκυλί των άγγλων ευγενών που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν ακόμη αυτά τα υπέροχα σκυλιά σε αγέλες των 10-20 ή και περισσοτέρων ατόμων, στο κυνήγι της αλεπούς. Πράγματι το μπιγκλ αναδεικνύει τα χαρίσματά του όταν κυνηγά σε αγέλες. Βέβαια δεν πρέπει να μας ανησυχεί το ότι οι άγγλοι το χρησιμοποιούσας για αλεπούδες αφού αυτό ήταν το παραδοσιακό τους κυνήγι, πολλοί Έλληνες κυνηγοί χρησιμοποιούν αυτά τα σκυλιά σε λαγό και αγριογούρουνα με πολύ καλά αποτελέσματα. 


Segutzio: Ο Ιταλικός ιχνηλάτης είναι πολύ καλός και εργατικός σκύλος, που κυνηγά με επιμονή και έχει μεγάλη αντοχή λόγο του μικρού του βάρους. Κυνηγά πολύ καλά και στην Ελλάδα αφού έχει 'κατασκευαστεί' για το Μεσογειακό κλίμα. Έχει ένα ιδιόρρυθμο κλαφούνισμα που είναι όμως πολύ δυνατό και διαπεραστικό, πράγμα που βοηθά πολύ. Γενικά είναι ευχάριστος και για συντροφιά.



πηγή     members.fortunecity.com/iskoufias/_hunting/dogs.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου